לעשות או לא לעשות? זאת השאלה…
מכירים את זה שמגיעה שעת האוכל בערב והגיע הזמן להזמין, בצהריים נורא התחשק לכם המבורגר, שעתיים לפני הארוחה התחשק לכם סושי וברגע האמת השותף לארוחה מציע איזה סלט עם חביתה וכמה ממרחים שונים? פתאום קשה לקבל החלטה. מה בא לי? בא לי הכל, התקציב מוגבל (גם המקום בבטן) ולא יודעת להחליט! נשמע מצחיק? זה קורה ולא למעט אנשים.
אלו ה"צרות" הקטנות שלנו כי גם אם עשינו טעות בבחירה, הכי גרוע זה יעלה לנו בכמה גרושים ובתחושת בטן לא נעימה, למחרת נקום כמו חדשים. אבל מה קורה כשאנחנו צריכים לעשות החלטות גדולות ומכריעות יותר?! החלטות שהזמן שלהן קצוב? שהן משפיעות עלי, על עתידי, אולי אפילו על הסביבה שלי? איזה לחץ!
בד"כ קורים כמה דברים:
א. דחיית ההחלטה עד שאנחנו עם הגב לקיר וחייבים להחליט
ב. העברת ההחלטה לגורם אחר והתנערות מאחריות
ג. החלטה פזיזה שבסופה חרטה
ד. החלטה שקולה
ברור שבא לכם להיות באופציה ד' אולטימטיבית ובריאה ביותר אך רובנו לא ממש כאלה כשמדובר בהחלטות גדולות.
איך זה משתנה מהחלטות קטנות של מה בא לי לשתות? איזו חולצה אלבש או מה אוכל לארוחת ערב, להחלטות שקיצן נדחה? ראשית כדאי להבין איך המוח עובד: במוח שלנו ישנן שתי מערכות אשר עוזרות לנו- מערכת 1 שהיא מערכת אוטומטית אשר מזהה דברים מהר ופועלת בהתאם לסיטואציה. זו המערכת האחראית על האינטואיציה שלנו. היא זריזה מאוד ושולפת (מזכירה לי לאקדח) ומערכת 2- המערכת הכבדה יותר (מזכירה לי טנק) מערכת איטית אשר מבצעת פעולה בודדת הדורשת מאמץ וחשיבה והיא זו שעובדת כשלא ממש בא לכם לעשות משהו.
להחליט בזמן!
אם כך מערכת אחת עוזרת לנו להגיב מהר (בעבר שימשה אותנו במצבי השרדות וחירום וכיום משמשת אותנו בעידן המודרני להתרגל לגירויים ומבחר רב) ומערכת שנייה אשר עוזרת לנו בפעולות המצריכות חשיבה ומשרתת אותנו בנוגע לתכנון, עומק וניתוח.
הרבה פעמים כשאנחנו צריכים להגיע להחלטה גדולה, אנחנו מתחמקים ממנה ומעבירים אותה למערכת 1 וזו כאמור פזיזה ואינטואיטיבית. אנחנו נכנסים למוד של דחיינות וזה מגיע לקיצו כאשר אין ברירה. אז אין זמן ומערכת 2 אשר אמורה להיות פעילה מפנה מקומה למערכת 1.
נראה לכם הגיוני לעשות החלטות גדולות בהתבסס על מערכת אינטואיטיבית בלבד? לא תמיד מומלץ.
רגע לפני שנהיה לכם כאב ראש ממערכות 1 ו- 2 ננסה ליישר קו. כל החלטה שאנחנו עושים המוח זוכר. כשמערכת 2 עושה החלטה וניתוח היא מעבירה את המידע גם למערכת 1 שלהבא ישלף מהר.
אין מה לעשות, לפעמים צריך לעצור ולתת למערכת 2 לעבוד, גם כשלא ממש בא לנו כי זה חוסר אחריות לפעול אחרת.
אני מתחייב…
עניין קבלת ההחלטות לא מסתיימת רק בהכרת המערכות, אם כי גם בנושא של מחויבות ואחריות.
לא תמיד כיף לקבל החלטות כי המשמעות היא לקיחת אחריות על התוצאה. במידה והגעתם להחלטת ה"רע במיעוטו" ז"א, התפשרתם כדי להחליט האם באמת תוכלו לשאת בתוצאות ולהתמודד בבגרות? רוב האנשים לא ממש בשלים לזה ולכן קל יותר לעשות החלטה כשהגב דחוק לקיר ולהאשים את הזמן "שלא היה".
דוגמה להחלטה גדולה: משפחת ישראלי הצעירה גרה בישוב מסוים אך מעוניינת להעתיק מגוריה עקב הרעה במצבם הכלכלי. הדילמה: לאן לעבור? למשפחה 2 ילדים אשר מעצבים אישיותם במסגרות חברתיות ולא מזמן התחילו להיות עצמאיים. ההחלטה לאן לעבור חשובה וצריכה לכלול כמה שיקולים: מקום אשר יאפשר למשפחה לחיות כלכלית בכבוד, מקום בטוח ומוגן שהילדים יוכלו לשחק בבטחה ברחובות, מקום אשר יאפשר לילדים להתפתח באיכות חיים גבוהה, ומקום בו יוכלו ההורים להחזיק בעבודה הנוכחית או לחילופין למצוא עבודה ראויה באזור.
כ"כ הרבה שיקולים שמערכת 2 צריכה לבדוק שהרבה פעמים זוגות במצבם דוחים את הקץ, נכנעים לשגרה ולא מסיימים את החודש! אז כשאין ברירה ואין תקציב לחודש הבא עוברים ליעד הראשון שחשבו עליו במערכת 1 הפזיזה ולרוב יוצרים בעיות ואכזבות חדשות.
איך מחליטים אחרת?
שאלת המיליון אבל אם נסכם נבין כי כדאי לנו לקחת בחשבון שיש החלטות שיצריכו מאיתנו:
*סבלנות ותכנון- זוכרים את אופציה ד'? החלטה שקולה מגיעה מבדיקה, שיעורי בית, הכרת הנושא.
*הכרת ה"אני". להבין מה יותר חשוב לי ומה ישרת אותי? חסרונות מול יתרונות. עד כמה ההחלטה תקדם אותי ואיפה היא יכולה להזיק לי? אם בכלל.
*לקיחת אחריות! כשאנחנו צריכים להחליט, בצורה בוגרת, חשוב לנו להבין כי לא תמיד התוצאות הן כמו שרצינו אבל הן היו בחירה שלנו. החלטה שלנו. כל שנותר לנו זה ללמוד ממנה ולהשתפר הלאה. במידה מסוימת מדובר גם בסלחנות והכלה אישית.
*לדעת לשאול כשצריך "למה אני לא יכול להתחייב להחלטה"?
*חשיבה חיובית המובילה אותנו לזמן התאוששות קצר עד לקבלת ההחלטה הגדולה הבאה.
איך עושים את זה נכון? לומדים להבין את ה"אני הפנימי" שלכם ואיך החלטות מתבצעות אצלכם. לומדים להבין מה מניע אתכם באמת ואיך זה קורה. אל תרגישו רע אם זה לא מובן מאליו. הרוב לא ממש יודעים או מודעים. בשביל זה יש אימון אישי.
עולם קבלת ההחלטות עצום ולו המון פנים הנה כמה נקודות למחשבה:
האם שפע היצע מקל על קבלת ההחלטות שלנו או מקשה עליהן?
האם יש דרך אחת לקבל החלטות?
האם אפשר לשפר את יכולת קבלת ההחלטות?
נסו לענות על השאלות האלו ואם אתם לא בטוחים, דברו איתי. יש תשובות על הכל! 🙂