לשנות ובגדול?!
המילה שינוי יכולה להרתיע לא מעט אנשים, מצד שני אותה מילה יכולה להיות כמשב רוח מרענן אצל אחרים וגם אז תלוי עד כמה גדול השינוי.
למה בעצם קשה לנו להסתגל לשינויים? למה חשוב שינויים? איך אני יודע שאני עושה את השינוי הנכון עבורי? ואיזה צעדים קטנים עושים לקראת שינויים גדולים בחיים?
לכל אחד בחיים מגיע הרגע בו צריך לעשות החלטה שתשפיע על השגרה ותשנה אותה. זה יכול להיות מעבר מעיר לעיר, החלפת קריירה, שינוי תזונה, גמילה מעישון, קניית בית ועוד. שינויים אלה מצריכים חשיבה עמוקה, בדיקה מקיפה והכנה מנטאלית. בעקבות אלו ועוד יש לנו נטייה לפתח דחיינות. מה שלא צריך לעשות מחר- לא עושים. בהרבה מהמקרים הזמן עובר ואנחנו תקועים בשגרה שלא משרתת אותנו. אנחנו חיים "לפי הספר" אבל משהו בפנים לא נותן מנוח.
לפעמים זה מתחיל מהחלטות קטנות שכל אחד מתמודד אתם ביומיום כגון:
"אני רוצה לשמור על התזונה שלי…" אז מה כדאי לי לאכול היום? כמה כדאי לי לאכול? ואז כשהכל טוב ויפה בתיאוריה בפועל אנחנו מעדיפים את הקל והנוח וקונים מזון מהיר.
"אני רוצה להתחיל הליכות מהירות כדי לשמור על בריאות…. אתחיל מחר" אבל בפועל שכחתם מה רציתם ואכלתם ארוחת ערב דשנה שלא תוציא אתכם לשום הליכה והבנתם שתתחילו ממחר… וחוזר חלילה.
"אני רוצה להשקיע יותר בלימודים, בסופ"ש הקרוב, כשיהיה לי יותר זמן אקרא כמה מאמרים בנושא"…. איזה תכניות ואיזה נעליים, הגיע הסופ"ש והבריחה מהלימודים לא נראתה מוחשית כמו עכשיו.
זה לא נגמר פה… בטח אתם יכולים למצוא עצמכם ברשימה הזו בהקשר כלשהו.
מי מפחד משינוי?
כבני אדם אנחנו די מתוכנתים לעשות דברים ברצף מסוים. השגרה לא מצריכה מאיתנו חשיבה עמוקה או פעולה קיצונית וזה נוח לנו. גם ככה יש לנו מספיק על הראש ביום אז עובדים ע"פ אוטומט ומתכננים רק קצת קדימה. שינוי מצריך מאיתנו יציאה מאזור הנוחות ושינוי הרגלים. השתגעתם? שאני אתכנת את המוח שלי מחדש אחרי גיל 20+?
קל לנו לשקוע בתוך ההרגלים שלנו כי זה לא מצריך מאיתנו מאמץ. אנחנו רוצים נוחות. אך חשוב לזכור כי הנוחות הזו משרתת אותנו נקודתית לטווח קצר ויכולה להיות הרסנית מאוד לטווח הארוך. לא שאפתני במיוחד.
"אני מרוויח לא רע, חי בעצמאות, מבלה עם חברים, זורם לי בדייטים, למה לא טוב לי ? יש לי הכל אבל עדיין משהו חסר לי". הנה הסימן הראשון שאולי יש לך פחד משינויים…
שינוי בחייים חשוב כמו בדיאטה: תקופה מסוימת יש ירידה במשקל ואז הגוף מתרגל לתזונה ולסוג הספורט וההרזיה מפסיקה. מתוסכלים ועל גבול הכניעה מגיעים אל התזונאי או אל המאמן האישי ואז אלו אומרים: יש לשנות רגלי תזונה, יש לשנות עבודה על שרירים. אותו דבר שינוי בתחומים אחרים (קריירה, זוגיות, יחסים עם עצמי, פעילות גופנית, תחביבים ועוד)!
בסופו של יום הכל עניין של בחירה! אם שינוי בדיאטה נחשב לשינוי מרענן אזי שגם שינוי במקום אחר, בתחום אחר יכול להיות מרענן הכל תלוי בדרך שאני בוחרת להסתכל על הדברים.
איך נערכים לשינוי?
בהדרגתיות. אם זיהית עצמך כאדם שלא מת על שינויים, התחל בצעדים קטנים: החלף מוצר היגיינה, החלף סגנון של מצעים למיטה, חדש את המלתחה בסגנון שונה, שנה את משחת השיניים ובדוק – כמה זמן לוקח לי להתרגל לזה? עד כמה זה קשה לי?
כדאי לדעת: לגוף לוקח בין שבועיים – לחודש התרגלות למצב החדש. אז אתם במאבק כוחות המוח מול הגוף, הדרך לנצח את הגוף הוא בעזרת חשיבה חיובית ואמונה שהגוף בסוף ייכנע למוח.
סביבה תומכת- החלטתם לצאת לדרך? דאגו שיש סביבכם אנשים אשר תומכים בשינוי ומבינים את גודל הקושי עבורכם. מחקרים מספרים כי אדם לחוץ/פוחד הופך חברותי ונעים יותר לסביבה. זמן מצוין לנתב את הלחץ והפחד לטובתכם.
רענון- שינוי חשיבה שתוביל להשקעה פנימית. אנשים דינאמיים תמיד נחשבים אנשים מעניינים ומסקרנים יותר. לא צפויים. מרעננים.
אל תשאיר את הדשא של השכן ירוק יותר. דשן גם את שלך בקצת שינוי ורענון.
לשבור שגרה
כל שינוי מלווה בפחדים וחששות. זה טבעי וחשוב. מנגנון הפחד נועד לשמור עלינו במצבי השרדות. כשהשינויים גדולים הפחדים גדלים, אך אחרי שהבנתם ששינוי זה הדבר הנכון (אולי עשיתם רשימה רציונאלית של בעד ונגד השינוי והבעד ניצח). בדקו האם אתה מרגישים את שלושת המרכיבים הבאים: פחד- ריגוש- תשוקה! במידה וכן ויש לכם כמובן את המרכיב החשוב ביותר – אמונה עצמית, אתם יכולים לצאת לדרך. זכרו, הכל מתחיל בצעד אחד קטן. זה אפשרי!
בדיאטה כשאנחנו לא מבינים למה הפסקנו אתה ירידה במשקל, למרות שאנחנו עושים הכל לפי הספר, אנחנו ניגשים לאיש מומחה שיסביר לנו שהגוף זקוק לרענון ושינוי. גם בחיים, כשאנחנו לא יודעים מה בדיוק לשנות או איך פנייה לעזרה זה הצעד הראשון לבהירות ועשייה. בשביל זה יש אימון אישי.